Alt blir brukt

På K2 har de som grunnregel at alt skal ha minst to eller tre liv. De er bevisste på å utnytte alle deler av råvarene de bruker. Siden de åpnet i mai 2020, har de redusert matavfallet sitt med 60 %.

Eiere og ansatte på K2 utfordrer stadig hverandre på å redusere søppel og på å utvikle restauranten på en bærekraftig måte. De lar ingenting gå til spille og samler skall, visne urter, topper, røtter og stilker i en boks i kjøleskapet. Dette matavfallet bruker de nemlig som ingrediens i sitt hjemmelagede rugbrød. På sin Instagram profil forklarer de fremgangsmåten, kanskje du vil teste det hjemme?

På K2 samler de matavfallet i 1-2 uker og oppbevarer det i en boks i kjøleskapet. Trinn 1 er å brenne det i stekeovnen på 200 grader i 1-2 timer, for så å steke det på 80-90 grader over natten.

Når matavfallet er avkjølt kjører de det til fint pulver/aske i en blender.

Aske fra brendt matavfall

Pulveret er i følge K2 rundt, mildt og litt bitter-søtt i smak. På K2 bruker de dette pulvere blant annet som erstatning for maltsirup i rugbrød.

Brødet serveres med nydelig tilbehør i restauranten, og når det ikke er helt ferskt lengre bruker forvandler de det bant annet til øllebrød som de bruker til dessert. Mer om K2s filosofi finner du på deres hjemmesider.