Du kan hjelpe til med å redusere matsvinnet
Matsvinn hos oss
Kommunene i IVAR-regionen kaster i gjennomsnitt rundt 21 kg spisbar mat hver, hvert år. Dette er mye, men det er en del lavere en gjennomsnittet nasjonalt. Nasjonalt kaster hver innbygger rundt 39 kg spisbar mat årlig.
Vil du bli en restevenn?
På restevenn.no får du tips om innkjøp, oppbevaring og smart bruk av matvarer og matrester. Restevenn drives av kommunene i IVAR-regionen.
Slik blir du en restevenn:
- Bruk sansene! Lukt og smak på maten før du kaster den.
- Ha kontroll over hva du har i kjøleskap, skap og skuffer.
- Planlegg innkjøpene og bruk handleliste.
- Planlegg ukens måltider slik at du får utnyttet eventuelle rester.
- For mye av noe? Frys ned, del med naboen eller invitér på restefest!
- Ha penn klar og skriv åpningsdato på glass, bokser og pakninger.
Too Good To Go
Last ned appen TooGoodToGo og bli med på å redde mat fra butikker i nærheten. For en billig penge kan du få med deg overskuddsmat fra butikker, kafeer og hoteller.
Holdbart
I Norge blir det hvert år kastet store mengder fullgode matvarer fra grossister og matindustrien. Hos holdbart.no kan du kjøpe du kjøpe en del av disse varene til redusert pris. I tillegg til nettsiden, har initiativet også fysiske butikker flere steder i landet. I vår region ligger butikken på Klepp.
Matsentralen Rogaland
Matsentralene i Norge tar imot overskuddsmat fra både produsenter, grossister og matbutikker, mat som ellers ville blitt kastet, og sørger for at denne maten kommer vanskeligstilte til gode.