Byens skomaker

I Søregate 16 i Stavanger sentrum finner du en flott skomaker og butikk. Her kan de gi nytt liv til slitte sko, med nye heler og såler, bytte glidelås, skopuss, blokke ut sko som er litt trange, bare for å nevne noe. Så i stedet for å kaste de litt slitne skoene, kan du få dem reparert.

Det var tilfeldigheter som førte til at Kjetil ble skomaker, og han har nå i mer enn 30 år vært en av ganske få skomakere i Stavanger. Siden 2014 har han og kona Monica holdt til i Søregaten og utvidet virksomheten til også å omfatte salg av sko, vesker og klær.

I verkstedet kan du få reparert mye mer enn bare sko. Både vesker, belter og klær kan få forlenget levetiden her.

I starten var det for det meste voksne, og kanskje godt voksne kunder i verkstedet. Muligens var de eldre generasjonene mer vandt med å reparere fremfor å kjøpe nytt? De siste 10-15 årene har de derimot sett at kundene blir yngre. Selv i skomakerverkstedet mener de å se en «koronaeffekt». Folk rydder og finner gamle skatter blant bestemors ting.

«Gamle ting er gøy! Det er kjekt å ta vare på fine, gamle ting. Det føles godt å gi nytt liv til gamle skatter», sier Monica.

Selv om Kjetil reparerer det meste, er det likevel ikke alt som kan repareres. Selv gode sko har en grense for hvor lenge de kan holde. Noen ganger lønner det seg rett og slett ikke å reparere. Det kan lønne seg å være bevisst på å kjøpe både sko og andre gjenstander som faktisk lar seg reparere. Sko og vesker av god kvalitet kan få levetiden sin forlenget med mange år, dersom de blir reparert godt.

I Norge betaler vi moms på reparasjoner. Dette er det mange som jobber for å fjerne. Det er bedre for miljøet at vi reparerer det vi allerede har, enn at vi kjøper nytt.

«Dersom det hadde vært momsfritak på reparasjoner, hadde prisen naturligvis vært lavere. Vi som verksted hadde også tjent litt mer. Kanskje hadde enda flere brydd seg om å få ting reparert før de kjøper nytt», sier Kjetil.

Det rareste folk har dukket opp med i verkstedet, er brødrister og varmepumpe. «Han fikser jo det meste», sier kundene. Men ett sted går grensen, også for byens skomaker.

Ta turen innom for å gi favorittskoene, veska eller beltet et nytt liv.

Besøk dem i Søregaten eller på nettsiden deres.