Her kan du få fikset dine gamle høyttalere – Kladd

På Randaberg holder bedriften On & Off Service A/S til. Her kan du få reparert elektronisk utstyr som forsterkere, radioer, band- og studioutstyr, høyttalere, DVD-spillere, VHS-spillere, el-pianoer.

On & Off Service A/S bla startet i 1990 av Geir Berge og Kåre Eskedal. På det meste hadde bedriften fem ansatte. Etter hvert som «bruk og kast»-mentaliteten fikk plass i samfunnet, ble antall reparasjoner redusert. I dag drives bedriften på deltid av én tekniker.

Tandberg-radio

I løpet av pandemien har antall henvendelser økt. Nå kommer gjerne folk innom med utstyr med stor affeksjonsverdi, utstyr som har ligget i opptil 20-30 år.

«Det er tydelig at folk har fått ekstra god tid til rydding», sier Geir Berge. «Jeg får henvendelser fra folk over hele landet, fra Finnmark til Kristiansand.»

On & Off Service A/S har gjennom årene skaffet seg et stort delelager, kjøpt inn fra konkursbo og nedlagte butikker. Det aller meste at de ca 10.000 komponentene er registrert digitalt og derfor enkle å finne frem til. I tillegg til å bruke komponenter når han selv reparerer utstyr, selger han også deler over hele verden via E-bay. Dette salget har tatt seg godt opp det siste året.

Gamle skatter kan repareres

Det meste av utstyr som kommer inn kan repareres. Mye av det som ble laget av forsterkere og elektronisk utstyr på 70-tallet, er av god kvalitet. Komponentene er av god kvalitet, det er god plass for å komme til komponentene for reparasjon eller bytte, og det er brukt mye metall og lite plast.

Berge lager gjerne eget utstyr for å løse spesielle utfordringer. Ett eksempel er en ovn som brukes til å varme opp komponenter som det er vanskelig å komme til for f.eks. lodding.

Nærbilde av elektrisk komponent.

Rørforsterkere er noe som ofte kommer inn for reparasjon. Det lønner seg absolutt å reparere disse i stedet for å skaffe seg nye. Vedlikehold er også viktig. Det er ikke vanskelig å få tak i deler, men kvaliteten er i dag ikke den samme som den var. Det er glasskvaliteten som avgjør kvaliteten på lyden. Billige deler er ofte underdimensjoner og tåler ikke den samme belastningen.

Ny og positiv trend

Hos On & Off Service A/S kan det virke som det er en trend at folk nå heller vil ta vare på det de har, enn å kjøpe nytt. Bedriften bidrar dermed godt i arbeidet med å redusere mengdene med avfall her lokalt.